SQL

SQL Nedir ve Temel Komutları

SQL (Structured Query Language), Türkçesiyle “Yapılandırılmış Sorgu Dili”, tam anlamıyla bir programlama dili olmasa da, veritabanı yönetim dili olarak adlandırabiliriz. SQL, yalnızca veritabanı ortamları için kullanılan bir sorgu dilidir. Veritabanı tasarlama, veri ekleme, veri silme, veri güncelleme ve veri sorgulama işlemleri için başvurulan ilk dildir.

SQL Nedir ve Temel Komutları

SQL Nedir ve Ne İçin Kullanılır

SQL açıklamada da bahsettiğim gibi bir veri tabanı yönetim dili veya veri tabanında kullanılabilecek bir alt dil denilebilir. SQL elimizde olan verileri daha kullanışlı ve isteğimize göre şekillendirmek için kullandığımız bir dildir. Bunların haricinde verileri ekleme, silme, düzenleme gibi işlemlerde de SQL kullanırız yani sadece elimizde olan verileri sorgulamak için değil verilerin baştan sona olduğu her yerde izlerini görürüz.

SQL kullanımı için bir örnek vermek gerekirse: Bir blog sitenizin olduğunu varsayalım ve 2018-2019 yıllarında yayınladığınız blogların başlıklarına ihtiyacınız var. Böyle bir durumda, veritabanına girip SQL kullanarak bu bilgilere saniyeler içinde erişebilirsiniz. Bu örnek basit bir senaryo; daha karmaşık sorgular da yapabilirsiniz.

SQL KOMUTLARI

SQL Nedir ve Temel Komutları

1 - SELECT

İlk konuğumuz SELECT. Bu komut, Türkçesine bakarak da görebileceğimiz gibi, bazı verileri seçmek için kullanılır. Daha önce verdiğim örneğin kodunu şu şekilde yazabiliriz:

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih BETWEEN '2018/01/01' and '2019/01/01’

veya

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih >= '2018/01/01' AND tarih <= '2019/01/01'

Bu örnekte kullandığım FROM, WHERE veya BETWEEN komutlarını görmediniz ama biz SELECT kısmına odaklanalım.

SELECT ifadesinden sonra yazdığımız baslik, veri tabanındaki hangi sütunu seçmek istediğimizi belirtir. Yani bu örnekte, sadece başlık sütunundaki veriler döndürülecektir. Eğer " * " sembolü kullanırsanız tüm sütunları döndürür.

2 - FROM

FROM komutu, bir sorguda SELECT ile seçilen sütunun hangi tabloda olduğunu belirtmek için kullanılır. Daha önce kullandığımız sorguya tekrar bakalım:

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih BETWEEN '2018/01/01' and '2019/01/01’

veya

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih >= '2018/01/01' AND tarih <= '2019/01/01'

Burada FROM komutuna odaklanarak anlatmak gerekirse, SELECT baslik diyip bana başlık sütunundaki verileri getir dedik ve sonrasında ekledik ki bu veriler blog tablosunda bulunan başlık sütunundan alınacak.

3 - WHERE

WHERE komutu, bir sorguda SELECT ile seçilen sütunun hangi koşullara uyması gerektiğini belirtmek için kullanılır. En az bir programlama dili bilen biri için bu çok yabancı gelmeyecektir. Daha önce kullandığımız sorguya tekrar bakalım:

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih BETWEEN '2018/01/01' and '2019/01/01’

veya

SELECT baslik FROM blog WHERE tarih >= '2018/01/01' and tarih<='2019/01/01’

Burada WHERE komutunun görevini anlatmak gerekirse, SELECT baslik diyip bana başlık sütunundaki verileri getir dedik. Sonrasında WHERE komutunu kullanarak belirli bir koşulu belirtiyoruz. Bu durumda, blog tablosundaki her sütuna erişebiliriz ve WHERE kullanarak yalnızca tarih verisi 2018’den büyük ve 2019’dan küçük olanları döndürmesini istiyoruz.

BETWEEN komutu, zaten Türkçesinden anlaşılabileceği gibi “arasında” demektir. Yani ilk yazılı olan kodda, BETWEEN ile 2018 ile 2019 arasındaki verileri getiriyoruz.

Sonuç

En temel şekilde veri döndürmek aslında bu kadardı. Tekrar etmek gerekirse, WHERE ile koşulu, FROM ile hangi tabloyu kullanacağımızı ve SELECT ile de ekrana hangi sütunun yazılacağını belirtiyoruz. Yazımı ve mantığı gördüğünüz gibi o kadar zor değil. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Ekleme, silme ve düzenleme işlemlerini bir dahaki blogda ele alacağız.


Diğer Yazılar